Brisel je glavni i najveći grad Belgije i nezvanični glavni grad Evropske unije. To je takođe i najveće gradsko područje u Belgiji. Sastoji se od 19 opština, uključujući i opštinu grada Brisela, koji je po zakonu glavni grad Belgije, pored sedišta francuske zajednice i flamanske zajednice. Danas malo zaustavljamo put oko sveta i upoznajemo Vas malo bolje sa Briselom.
 
 
Gradska opština Brisel, koja danas obuhvata samo gradsko središte, ima 144.784 stanovnika i površinu od 32,61 km2, dok šire područje Regije glavnog grada ima oko milion stanovnika. Regija je službeno dvojezično područje, a prema nekim podacima među stanovništvom prevladavaju govornici francuskog jezika. Brisel je sedište dve od tri središnje institucije Evropske unije: Evropske komisije i Saveta Evropske unije. Ovde se nalazi i političko sedište NATO-a
 
 
Veliki Trg
 
Veliki trg u Briselu glavni je trg u Briselu, glavnom gradu Belgije. Čine ga esnafske građevine koje ga okružuju od kojih su najpoznatije Kraljevska kuća i Gradsko veće u Briselu. Proteže se na 68 x 110 metara (1.800 m²) i od 1998. godine je uvršten na UNESKO-v spisak Svetske baštine u Evropi kao primer homogenog spoja javnih i privatnih građevina s kraja 17. veka koje pokazuju veliki stepen društvenog, političkog i kulturnog života ovog velikog trgovačkog središta.
 
 
Veliki trg
 
 
Atomijum
 
Atomijum  je građevina koja se nalazi u Briselu, Belgiji. Sagrađena je za Svetsku izložbu 1958. godine u Briselu. Spoljašnji izgled je dizajnirao inženjer Andre Vaterkejn, a enterijer su dizajnirali Andre i Žan Polak. Atomijum je visok 102 metra, a njegov prečnik čine sfere od nerđajućeg čelika koje su povezane tako da formiraju oblik jednog molekula kristala gvožđa uveličanog 165 milijardi puta.
 
 
Atomium
 
 
Park "Mini Evropa"
 
Odmah pored Atomijuma nalazi se još jedan od simbola Brisela - čuveni park " Mini Evropa ". U ovom parku, koji zahvata površinu od 24.000 m2, predstavljeno je 80 gradova Evrope i 350 zgrada. Replike su rađene u dimenzijama 1:25. Ovaj park godišnje poseti preko 5 miliona turista širom sveta.
 
 
Park Mini Evropa
slika preuzeta sa : www.minieurope.com
 
 
Kraljevsi muzej lepih umetnosti 
 
Kraljevski muzej lepih umetnosti je belgijska državna zbirka umetničkih slika i skulptura.  Ovaj muzej je osnovao Napoleon Bonaparta 1801. pod imenom Briselski muzej lepih umetnosti. Otvoren je za javnost 1803. Muzej sadrži više od 20.000 crteža, skulptura i slika, od ranog 15. veka do danas. Najbogatija je kolekcija flamanskog slikarstva koja sadrži dela Rohira van der Vejdena, Robera Kampena, Antonijusa van Dajka, Jakoba Jordansa, a posebne sobe su posvećene Piteru Brojgelu Starijem i Peter Paulu Rubensu. Još jedan čuveni eksponat je slika „Maraova smrt“ francuskog umetnika Žak Luj Davida. 
 
 
museum fine arts brussels
 slika preuzeta sa interneta
 
 
Nadam se da smo uspeli da Vam za kratko vreme predstavimo neke od atrakcija Brisela. Da li je neko od Vas možda posetio Brisel?
 
 
Nadam se da su Vam se dopale neke zanimiljivosti i put oko sveta sa kratkim zaustavljanjem u Briselom. Putovanje nastavljamo sledeće nedelje a vi ako imate neku zanimljivost slobodno nam pišite.
 
Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.