Sidnej  je glavni grad australijske države Novi Južni Vels. Sidnej je najveći grad po površini u južnoj hemisferi i najnaseljeniji grad u Australiji. Prema popisu iz 2012. u gradu je živelo 4.667.283 stanovnika, od čega 170.000 stanuje u centralnoj zoni. Danas naš put oko sveta zaustavljamo na kratko i upoznajemo Vas sa Sidnejom.

 

Sidnejski most

Sidnejski lučki most  je jedna od znamenitosti Sidneja. Most spaja sidnejski poslovni centar  sa severnom obalom . Dramatični pogled na lučke vode sa mostom i operom predstavlja simbol Sidneja i Australije. Nadimak za most je „Vešalica za kaput“ zbog karakterističnog lučnog izgleda. Do 1967. godine most je bio najviša građevina u Sidneju. Projektant mosta je bio Ralf Friman.

 

SidnejskiMost

 

Sidnejska opera

Sidnejska opera je poznata građevina koja se nalazi u Sidneju, Novi Južni Vels, u Australiji. 28. juna 2007. godine je postala deo UNESCO-ve Svetske baštine. Izgradnja opere je završena 1973. godine pod rukovodstvom danskoga arhitekta, Jerna Ucona. Opera je jedna od najistaknutijih građevina 20. veka, i jedna od najpoznatijih građevina scenskih umetnosti u svetu. Opera se nalazi na mestu Benelong, u okviru sidnejske luke Džekson, smeštene blizu Sidnejskog lučkog mosta. Građevina, zajedno sa okolinom predstavlja jedan od prepoznatljivih simbola Australije. Sidnejska opera je dom Australijske nacionalne opere, Sidnejske pozorišne kompanije, kao i Sidnejskog filharmonijskog orkestra. Projektovao ju je danski arhitekt Jern Ucon.

 

sydney opera house australia 54610

 

Zološki vrt Talonga

Zoološki vrt Taronga je gradski zoološki vrt u Sidneju koji se nalazi  na obali Sidnejske luke u predgrađu Mosmana. Zvanično je otvoren 7. oktobra 1916. Sam zološki vrt, za koji se kaže da je jedanod najlepše uređenih vrtova na svetu. podijeljen u osam zoogeografskih regija. Zološki vrt zauzima površinu od  28 hektara, a dom je za više od 4000 životinja i 350 vrsta. Uz zološki vrt ovde se nalazi i prijatan kafić kao i informativni centar.

 

Taronga Zoo 1

Slika preuzeta sa interneta

 

Sidnejski toranj

Ukoliko ste ljubitelj avantura i ne plašite se visine ovo je idealno mesto za Vas. Ovde Vam se pruža mogiućnost da  ručat u najvišem pokretnom restoranu u Australiji.  Ukoliko se ne plašite visine možete otići do čuvenog vidikovca na vrhu tornja - najveće atrakcije na otvorenom u Sidneju, koja se nalazi 260 metara iznad zemlje. Iako deluje zastrašujuče, ovaj objekat je jedan od najbezbednijih u svetu.

 

ste aquabumps patched

Slika preuzeta sa interneta

 

Kraljevska botanička bašta

Kraljevska botanička bašta  je locirana na istoku od Sidnejske opere i ukoliko ste ljubitelj prirode ovo mesto se mora naći na vešme spisku za posetu u Sidneju. Kraljevska bašta je mesto gde posetioci mogu da uživaju u divnim vrtovima, koji zauzimaju površinu od 75 hektara. Bašta je dom za ruže iz celog sveta ima i brojnu tropsku floru, fontane i mnoštvo egzotičnih ptica.
 

botanickabasta

 Slika preuzeta sa interneta

 

Nadam se da su Vam se dopale neke zanimiljivosti i put oko sveta sa kratkim zaustavljanjem u Sidneju. Putovanje nastavljamo sledeće nedelje a vi ako imate neku zanimljivost slobodno nam pišite.

 

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.