Uluru ili Ers rok je peščana stena na severnoj teritoriji centralne Australije. Nalazi se 450km od Alis Springsa. Za Aboridžine je ova drevna crvena stena oduvek bila sveto i mistično mesto. Danas je prerasla i u nacionalni simbol. Tokom svitanja, kada prvi sunčevi zraci osvetle nebeski svod, budi se i Uluru, pretvrajući se od crnog stenovitog džina u plemenit kamen, koji svetluca u najraskošnijim bojama. Duboka ljubičasta pretvara se u svetlocrvenu boju ruža, a kada se sunce uzdigne više iznad horizonta, i kada otera senke iz brazda i rupa na steni, Uluru biva obojen toplo, crvenozlatnom bojom.

 

Ovde kiša vrlo retko pada, ali kad pada, može biti obilna. Nakon kišne oluje niz visoke stene spušta se voda, a u pukotinama u steni oblikuju se rupe ispunjene vodom.

 

uluru1

 

Za nebrojene turiste koji posećuju nacionalni park, Ulurova stena predstavlja čudo prirode prvog reda, dok je za Aboridžine ona spomenik istorije. Uprkos tome što se nalazi na pet sati vožnje od najbližeg grada, peščani monolit u središnjem delu Australije izuzetno je popularan među turistima koji ga najčešće posećuju avionom. U današnje vreme stenu na godinu poseti više od pola miliona turista.

 

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.