Nemam tekst, ali imam kuću koja izgleda kao da je bomba pala i sve je ostalo tako nedeljama da stoji. Tanjiri po stolu, sudopera puna, nema gde dalje.. milion čaša sa čajem, limunadom...sve popijeno do pola. Nekoliko tanjira sa gomilom hrane i kore od narandže i mandarina po celoj kuci. Razboleli smo se. Prvo je Teodor došao iz vrtića sa crvenim obrazima i slinavim nosem, a onda nakon jedne noći se i ja budim sa istim simptomima. Tata je i dalje na radu u Norveškoj, baba koja nam pomaže se takođe razbolela. Nema nam druge nego da se izborimo junacki.   

 

Bolest deteta mi teško padne i kada sam ja potpuno zdrava, a u ovoj situaciji još teže jer jedva uspevam da se dignem iz kreveta. Ali zato mi majke imamo tu nepobedivu snagu koja dolazi iz naše lude ljubavi za onim što smo rodile. Neću da preuveličavam, imamo i mi naše žute minute, ali i u nama ume da se ta snaga menja u svojim fazama. U casu sam nepobediva- radim pet stvari istovremeno i pripremam novi čaj iako je prethodnih nekoliko odbio da popije jer on želi hladan caj. I onda kad zaspi i kad me ne vidi, plačem koliko mogu jer sam iscrpljena, umorna i bolesna. Hoću i ja čaj! Ali nema ko da mi ga skuva, a sama sebi.. pa ne ide. Suze do poda.                                    

 

Imam devojčicu i ženu u sebi. Odgovornu ličnost i onu koja ne želi da se nikome pravda i koja želi da je nezavisna. I onu koja bi da mama uzme slobodan dan kada joj je ćerka od 30 godina bolesna i koja bi da leži i bira da li ce plazmu ili supu. Imam sve to i tako valjda imamo celinu, kompletnu ličnost. Smejem se. Danas je mojoj majci rođendan. Puni 56 godina. I zna da je puno volim zbog mnogih stvari, a sad iz ličnog iskustva i zbog puno skuvanih čajeva, puno mojih "Neću", puno snage koju je imala za mene. 

 

Sve se mi nadjemo u ovakvim situacijama. Mi,mame.. kompletne ličnosti, pobednici, junaci. I ne tražimo hvala jer su te pobede naše lične, povučemo se u sebe i budemo spremne na svaki sledeći problem. Da ga ugušimo i držeći našu dečicu za ruku nastavimo najhrabrijim korakom dalje. Dalje u nove pobede.

 

Author: Milica ŠaponjaEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Pisanje sa naglaskom na “biti mama”. Volim Beograd, ljude koji misle da me je lako voleti i da šetam bosa. Analitična i često dramatična. Nova životna uloga majke mi daje krila da sve što ne znam moram da saznam. Hitno.