Bez obzira na uzrast, deca brzo upijaju sve vrste informacija i trude se da to ponove i pokažu. Igra je najbolja ideja da dete na zabavan način primi novo znanje, svesno ili nesvesno. Zato svakodnevno odvojite vreme da mu se posvetite i tako ga naučite nešto novo. Podstaknite razvoj svog dečaka ili devojčice u vidu razonode. Bićete iznenađeni rezultatima. Imamo nekoliko predloga za vas.

 

   1. INTERAKTIVNE KNJIGE

 

Tema može biti bilo šta. Svemir, biljke, životinje, boje... Učestvuju podjednako i roditelj i dete u njenom stvaranju. Koristeći raznovrsne materijale, mogu napraviti odličnu edukativnu knjižicu. Moguće je kupiti ih i u knjižarama, ali pokušajte da napravite svoju verziju. I usput naučite nešto novo.

   

   2. NEOBIČNE BOJE

 

Umesto tempera i vodenih boja, isprobajte ovaj način za bojenje dečijih crteža. Pomešajte lepak, penu za brijanje i boju za kolače.  Dobićete masu penaste strukture. Neka vaše dete umoči četkicu u nju i oživi svoj rad. Ovakvi crteži će dobiti potpuno novu dimenziju i probuditi dečiju kreativnost.

 

   3. RAČUNAR KAO SREDSTVO ZA UČENJE

 

Umesto da padaju pod uticaj video igrica, pokažite im mnoge zanimljive dečije pesmice na YouTube kanalu. Kroz muziku, mališani će sa lakoćom upamtiti brojeve, azbuku, životinje i boje. Svaka od njih je ispraćena zanimljivom animacijom vedrih boja i to će dodatno privući pažnju deteta.

 

 

   4. SLAGALICE

 

Zanimljiva ideja za ubijanje dosade i razvijanje moždanih vijuga. Odštampajte sliku po izboru i zalepite na karton. Isecite je na deliće i dajte detetu da je sklopi. Oni mogu biti sitniji ili krupniji, a to prilagodite uzrastu deteta. Možete i da merite vreme i da se takmičite ko će pre da je sklopi.

 

   5. SVET OKO NAS

 

Priroda je svojevrsni izazov za male istraživače. Iskoristite lep i sunčan dan da detetu podstaknete želju za potragom i usavršavanje snalaženja u okolini. Sastavite spisak bića i stvari koje planirate da pronađete (mrav, detelina, sivi kamen...). Pronađite sve stavke sa liste i, kako koju nađete, precrtajte je olovkom.

 

Author: Milka PetrovićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Jedna sasvim obična žena. Smotana i skromna. Emotivna i eksplozivna. Ljubitelj kvalitetnih filmova, tvrdoglavi Jarac i ponosna mama malog dečaka. I sakupljač inspiracija za omiljeni hobi - pisanje.