Zima je godišnje doba kada se puno toga promeni. Kada dođe na red tih nekoliko meseci hladnoće, temperatura ispod nule, snega, vetra obično nam se promeni i stanje psihe. Ljuti smo na smrznuti nos i gomilu slojeva odeće. Nadamo se da baš ova zima neće biti toliko hladna. I prihvatamo i mirimo se sa činjenicom da nećemo izlaziti iz kuće bez da to zaista moramo do proleća.

 

Naša deca se obično lakše prilagođavaju i raduju zimi. Priroda uspori ali oni ne. Oni se raduju čaroliji zvanoj sneg, a između ostalog za njih je zdravo da provedu vreme na temperaturi koja je izvan plusa. Povezanost sa decom u igrama napolju raste i čini ih srećnijima. To su oni događaji koji se pamte i urezuju u male lepe glavice. 

 

Znam, svakoj mami uključujući i mene se dogodilo da taman što upakuje svoje dete u slojeve odeće, zakopča skafander i krene na vrata, čuje rečenicu:"mama, ali meni se piški". To je ta naša luda sreća. Bezbrižno življenje nije tako lako od kad smo postali roditelji. Znam i da je lakše kada se setite da je to tako normalno i da smo svi mi u istom.

 

Ako je vaše dete od one retke dece koje ne voli zimu onda pokušajte sa malim trikovima. Ako idete u šetnju predah napravite uz toplu čokoladu ili je napravite po povratku kući. Sankanje i pravljenje sneška belića su sigurno najlepše stvari koje nam zima donosi ako izuzmemo dolazak Deda Mraza. Učestvujte i zabavite se, ni mi odrasli ne trebamo da zanemarimo zabavu. Volim da uključim prijatelje u zimske aktivnosti pa mom sinu često bude jako zanimljivo kada se sanka sa društvom ili mu tetka pravi anđele u snegu. Obožava deo kada dođemo kući posle smrznutih sati napolju, gde svi sednemo pored radijatora i pijemo čaj. Prepričavamo događaje i gledamo slike. Radujemo se.                                       

 

Sati provedeni u kući i prehlade su takođe deo zimske svakodnevice. Mi ih uglavnom provodimo uz pravljenje ukrasa za jelku, slaganje slagalica, igre sa kolaž papirom, bojankama i knjigama. Opuštajuca lista pesama nam smiri energiju, a pravljenje ručka i kolača nam se pretvori u pravu malu zabavu. Moj trogodišnjak je počeo i da pomaze mami u pranju sudova, usisavanju i brisanju igračaka. Nekada se te stvari pretvore u dupli posao za mamu ali vremena je na pretek do proleća. A do tada, šargarepu u džep kada izlazite na sneg, jer kakav je to sneško bez nosa. I osmehe na lica jer zima je tu da nas zbliži i nauči kako da ugrejemo. Srca.

 

Author: Milica ŠaponjaEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Pisanje sa naglaskom na “biti mama”. Volim Beograd, ljude koji misle da me je lako voleti i da šetam bosa. Analitična i često dramatična. Nova životna uloga majke mi daje krila da sve što ne znam moram da saznam. Hitno.