Deca u prvom razredu dobiju olovku u ruke, ali sve više njih nije u stanju pravilno ni da je drži jer im nedostaju fine motoričke veštine - upozorava dr Seli Pejn, terapeut iz Londona. Stručnjak tvrdi da to što mališani vešto skroluju po svojim ili telefonima svojih roditelja može da bude opasno, jer utiče na gubitak veština neophodnih za pisanje.

 

Fina motorika je niz koordiniranih pokreta kostiju, zglobova i mišića šake (posebno prstiju) radi izvođenja malih, preciznih pokreta. 

 

Deca od rođenja do predškolskog uzrasta prolaze kroz niz aktivnosti koje prihvataju kao igru, a koje imaju za cilj upravo razvoj. Kako bi kao odrasli bez problema obavljali svakodnevne zadatke sa lakoćom, neophodno je sa detetom raditi na pravilan način. Ne smemo zanemariti i to da je fina motorika povezana i sa razvojem govora. Dete sklono istraživanju, samim tim i aktivnije dete, savladaće veći fond reči sa lakoćom, a svoja iskustva će moći da deli sa drugarima.

 

Deca u uzrastu za vrtić već vole da manipulišu predmetima, te ih možete pustiti da koriste kašiku, presipajući iz jednog tanjira u drugi. Takođe, možete zajedno sa svojim detetom da napravite loptice od novina kojim bi dete ubacilo u koš (kantu) .

 

Postoji pregršt materijala koji su dostupni u svakoj kući, a koja dete mogu da usmere pravilno i skrenu mu pažnju od moderne tehnologije koja je po mišljenju stručnjaka jako štetna za mališane. 

 

motorikadeteta

 

- Da biste bili u stanju da uzmete olovku, čvrsto je držite i pravilno koristite, potrebna vam je dobra kontrola finih mišića šake, a deci danas više ne pružamo priliku da te veštine razvijaju - kaže dr Seli.

 

Author: Milica MiloševicEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
U balskoj haljini hodam današnjicom. Neprilagodjena, gradim svoj svet.