Proleće je vreme kada se sve nekako oživljava, životinje se bude iz zimskog sna, priroda buja i cveta, a dani postaju sve duži i topliji, kao da nas zovu da vreme provodimo napolju i budemo aktivni. A da li se i mi u skladu sa prirodom i prolećem osećamo budno, sveže i energično? Neki sigurno da, a nekima je potrebno malo prolećnog „čišćenja“ tela i uma kako bi se energizovali i izbegli umor koji prati nagle promene vremena. Najbolje je da krenemo od sebe a potom i na stvari koje nas okružuju.

 

Ukoliko smo preko zime jeli tešku hranu, sigurno će svima prijati par nedelja laganije ishrane. Već sada je na pijacama puno svežeg voća i povrća pa bi bilo dobro da nam sveže salate i šejkovi od voća i povrća budu osnova u ishrani a industrijski obrađene namirnice da svedemo na minimum. Prvih nekoliko dana možda neće biti lako ali iz iskustva znam da hrana i te kako utiče na nivo energije i raspoloženja i tu promenu ćemo osetiti vrlo brzo. Verovatno ni Uskršnji post nije slučajno u ovom periodu i takođe ima dublju svrhu i funkciju. Na vama je da odlučite da li ćete se pridržavati nekog strogog detoks režima ishrane ili će to biti manje korekcije. Na internetu postoji mnogo ideja i programa koji mogu biti od koristi ali je važno da sve prilagodite sebi i svojim potrebama. U mom slučaju je izbacivanje slatkiša i svih proizvoda od belog brašna odlična korekcija, jer sam baš na njih tokom zime bila slaba ☺

 

S obzirom da će nas laganija hrana učiniti vitalnijima, pravi je trenutak da sednemo na bicikl i što manje koristimo automobile i autobuse. Za kraće relacije možemo i da pešačimo, a vikende i slobodno vreme da provodimo aktivno u prirodi. To tako prija.

 

I za kraj, ono što zvuči najmanje zabavno ali dokazano utiče na našu energiju i psihu jeste čišćenje prostora u kome živimo. Proleće je pravo vreme da detaljno spremimo svoje domove, učinimo ih čistim, pobacamo bespotrebne stvari i osvežimo ih cvećem ili nekim novim detaljima. Za početak predlažem da širom otvorite prozore i glasno pustite muziku, a ostalo će već krenuti da se dešava spontano.

 

Naš zadatak je da preuzmemo prvi korak u susret proleću, ostali će već ići lakše, a dobar osećaj i samopouzdanje će sigurno biti uz nas.

 

Author: Nataša OparnicaWebsite: http://goo.gl/VCzhCJEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Formalno master psiholog i psihoterapeut pod supervizijom, neformalno zaljubljenik u prirodu, jogu i razne lepe stvari. U stalnoj potrazi za pravim balansom i inspiracijom.