Foto albumi i izrada fotografija u dalekom vremenu iza nas. Povratak sa putovanja, koji je sa sobom nosio direktan odlazak u fotografsku radnju iz prostog razloga, da večno žive uspomene. Određenim generacijama je veoma poznat osećaj nestrpljenja i neizmernog radovanja prilikom čekanja, a zatim i gledanja onoga što se beležilo pomoću tadašnjeg fotoaparata koji je sakupljao drage momente i u to vreme isključivo na taj način funkcionisao, naknadnom izradom u fotografskoj radnji.

 
 
Izbor albuma u koji će uspomene biti složene, tek je priča za sebe. Različiti formati, jednobojni, šareni…dugo se biralo, znajući da se ovakve situacije ne dešavaju često već nekoliko puta godišnje, kao i da će taj isti album krasiti policu u sobi i biti pokazivan ljudima u bliskom okruženju. Razlika je očigledna u odnosu na raniji i sadašnji period u kojem su preovladale društvene mreže.
 
 
Nepotrebno je govoriti o tome, koliko su fotografije postale učestale i koliko su sve ređi i ređi odlasci u foto-radnje zarad izrade istih.
 
 
2115ee9767591742adbd48b9d752c676f71c8098
 
foto: papelote.eu
 
 
Digitalni aparati, koji omogućavaju momentalan prenos fotografija u računare, kreiranje foldera, pod nazivom ,,sa putovanja”, ostavljaju u dalekoj senci izradu onoga što vremenom može samo malo da izbledi, ali nikako da nestane sa mesta gde je i ostavljeno.
 
 
Bila je to idealna navika svih nas, koji smo prošli kroz vreme u kojem su se albumi redovno popunjavali.
Radujem se kad vidim da i dalje ima ljudi koji su ovu naviku zadržali, a kad god na polici ugledam aparat za fotografije od pre desetak godina setim se putovanja iz detinjstva i prikupljanja dragocenih trenutaka.
 
Author: Maja BaićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Studentkinja sam žurnalistike. Ambiciozna sam, kreativna, uporna i nikada ne odustajem od onoga što želim. Inspiriše me činjenica pisanja u sferi interesovanja, istražujem sva polja u kojima vidim svoj doprinos.