Sigurno nekada imate potrebu da nekome prebacite neki veliki fajl koji ne možete poslati putem mejla. Besplatni mejl provajderi (Yahoo, Google, Outlook i sl.) često ograničavaju veličinu priloga na 20 megabajta. Sa druge strane „digitalni bonton“ govori o tome da u mejlu ne bi trebao da bude prilog koji prelazi veličinu od jednog megabajta. 

 

Ukoliko želite da nekome pošaljete nešto što je veće od toga trebali biste osobu da kontaktirate i pitate za dozvolu, jer je možda njihovo sanduče još više ograničeno ili nemaju u datom momentu dovoljno mesta pa će zbog Vašeg priloga drugi mejlovi ostati nedostavljeni.

 

Rešenje za ovakve probleme su svakako servisi poput Google Drive-a ili DropBox-a, ali šta ukoliko na primer ne koristite ovakve servise ili Vam u datom trenutku nisu dostupni? Na scenu stupaju besplatni sajtovi za čuvanje i deljenje fajlova. Ovde Vas moram upozoriti da ne delite fajlove koji su zaštićeni autorskim pravima i da ne šaljete mnogo bitne fajlove bez enkripcije (šifrovanja) koje svako može otvoriti. Često ovakvi sajtovi umeju biti opasni, jer se obično koriste u nelegalne svrhe pa ih zato pažljivo koristite.

 

Jedan od sajtova koji ja često koristim za slanje velikih fajlova je File Dropper (www.filedropper.com) gde možete postaviti fajl čija je maksimalna veličina 5GB, ali zato ne postoji ograničenje u broju fajlova. Zaista jako lepo radi i nema napadnih reklama. Nije potrebna registracija i savetujem Vam da se na njemu ne registrujete jer njihova konekcija nije bezbedna zato što ne koriste sertifikat za šifrovanje podataka koje šaljete ka sajtu (npr. lozinke sa kojom se logujete). Ukoliko želite da na ovakvim sajtovima pravite Vaš nalog savetujem Vam da koristite neku drugu mejl adresu, a ne onu koju koristite svakog dana. Loša strana ovog sajta je što su fajlovi kod njih dostupni samo 7 dana za preuzimanje i nakon toga se uklanjaju.

 

 

slika1Slika 1 - Početna strana File Dropper servisa

 

Sledeći dobar servis za ovako nešto je NoFile.io (nofile.io/) koji Vam daje na raspolaganje 10GB prostora po fajlu i nije neophodno kreirati nalog. Nema nekog specifičnog ograničenja koliko dugo se fajl može nalaziti kod njih. Dokle god njihovi serveri to dozvoljavaju fajlovi će biti dostupni. Sa druge strane Vi sami možete odrediti koliko dugo želite da fajl bude dostupan za preuzimanje odlaskom u opcije Podešavanja. Za razliku od prethodnog ovaj sajt koristi sertifikat za šifrovanje podataka. Svakako je savet da i ovde Vaše fajlove zipujete ili rarujete (koristeći arhivare) i obezbedite ih šifrom kako ne bi baš svako mogao da ih otvori. Šifru biste naravno dali osobi kojoj je fajl namenjen kako bi otvorila ili biste šifru znali samo Vi ukoliko na ovaj ili neki sličan sajt fajlove postavljate kako biste privremeno oslobodili prostor na Vašem hard disku.

 

Sledeći zanimljiv sajt koji možete iskoristiti je WeTransfer (wetransfer.com) koji nažalost dozvoljava da upload od samo 2GB u svojoj besplatnoj verziji i fajlovi su dostupni narednih 7 dana za preuzimanje. Ono što je pozitivno kod ovog servisa jeste njegova lagana upotreba, ne napadne reklame i sertifikat za šifrovanje. Isto tako možete servis koristiti nebrojano mnogo puta i postaviti koliko god želite fajlova. Lepota ovog servisa je u tome što Vi odmah možete definisati mejl adrese na koje želite da se link za preuzimanje pošalje (mogu se uneti najviše 19 adresa po transferu). Pored ovoga unosite i svoju adresu na koju takođe dobijate link za preuzimanje pa ga možete deliti dalje ukoliko želite. Dostupno je i polje za personalizovanu poruku koju će primalac (primaoci) dobiti uz link. Na ovom servisu takođe nije potrebno napraviti nalog.

 

 

slika2 min

 

Slika 2 - Stranica za otpremanje (upload) fajlova

 

Nadam se da će Vam ovo koristiti i da ćete sami otkriti još neke slične servise. Još jednom ponaljvam da budete jako oprezni prilikom deljenja podataka i da pazite šta delite. Pročitajte sve informacije na sajtu pre nego što bilo šta podelite i saznajte koliko prostora Vam je na raspolaganju i koliko dugo ostaju na sajtu. Obavezno ispratite u desnom uglu browsera da li sajt koristi sertifikat za šifrovanje i nemojte davati Vašu privatnu mejl adresu olako. Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili sugestije komentari su Vam na raspolaganju.

 

 

 

Author: Miloš RajčićWebsite: http://goo.gl/8h5pE8Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Moje ime je Miloš. Još od osnovne škole sam počeo da se zanimam za tehniku i računare. Kada sam kupio svoj prvi računar krenuo sam da izučavam razne stvari i do danas skupio bogato iskustvo u korišćenju računara, softvera pametih uređaja. Pored ovoga krenuo sam da se usavršavam i trenutno se obučavam da postanem Web developer.