LinkedIn je poslovna društvena mreža koja služi za umrežavanje (networking) profesionalaca i poslodavaca. Pored ovoga na ovoj društvenoj mreži poslodavci mogu postavljati i oglase, pretraživati talentovane ljude koji bi radili za njih, pronalazili potencijalne kupce i širili informacije i raznim proizvodima i uslugama. LinkedIn je osnovana 2002 godine i ima preko 500 miliona članova. Dostupna je putem web sajta i mobilnih aplikacija.

 

Svako od nas može napraviti profil na ovoj društvenoj mreži, jer je potpuno besplatna i funkcioniše slično kao Facebook. Razlika je ovde što je Vaš profil usmeren na Vaše profesionalne kvalitete i kompetencije. Na Vašem profilu unosićete Vaše veštine, radno iskustvo, obrazovanje i još puno toga. Pored ovoga na raspolaganju Vam su Vam i obaveštenja o poslovima koji se poklapaju sa Vašim veštinama. Pored ovoga možete se umrežavati sa drugim pojedincima i na taj način videti koje veštine oni imaju, kako je njihov profil uređen i slično.

 

 

slika1

Slika 1 - Početna strana LinkedIn-a

 

Iz priložene slike možete videti da je ova mreža zaista jako slična drugima. U gornjem delu imate pristup Vašim vezama („prijateljima“), poslovima, porukama i slično. U sredini ekrana nalazi se Pregled objava (News feed) u kome možete pogledati razne stvari koje razmenjuju ljudi iz Vaše mreže. To je jako korisno jer brzo možete doći do informacija o tome šta je trenutnu aktuleno u poslovnom svetu, čime se razne firme bave, neka najnovija istraživanja, razne diskusije o kodeksu oblačenja, ponašanja na poslu i slično. Kao što sam već na početku napomenuo ovo je poslovna mreža i sve je usmreno ka tome.

 

Sa druge strane ukoliko ste firma koja nudi neko rešenje kako za druge firme, tako i za fizička lica ovo je idealna mreža za plasiranje informacija o tome. LinkedIn takođe nudi mogućnost plaćenog oglašavanja. Ovo je odlična platforma za sve one firme koje posluju po modelu B2B (Business to Business), jer na ovaj način lako možete doći do drugih firmi i lako proveriti čime se one tačno bave i ponuditi im Vaša rešenja koja će im unaprediti poslovanje. Suvišno je reći, ali na jedan sofisticiran i poslovan način.

 

Zanimljiva je činjenica da kada unesete podatke na Vaš profil LinkedIn sam kreće da Vam nudi potencijalne prilike za posao i potencijalne zaposlene koje možete kontaktirati. Sve je to potpuno besplatno i svakom dostupno. Međutim, pored ovoga ova mreža nudi i neka svoja plaćena rešenja. Zahvaljujući ovim rešenjima može brzo doći do poslodavaca ili radnika, a sve u zavinosti koji paket odbarete. U skladu sa paketom postoje i različite cene. Pogledajte na sledećoj slici o čemu je reč.

 

slika2

Slika 2 - Planovi LinkedIn usluga koje se mogu kupiti

 

  • Career – nudi mogućnost da lako dođete do poslodavaca i da Vas oni pre uoče
  • Business – koriste firme da plasiraju svoj brend
  • Sales – ponovo namenjen firmama da lakše dođu do potencijalnih kupaca
  • Hiring – najviše namenjen HR agencijama, da lakše dođu do odličnih kandidata

 

Ukoliko imate potrebu za ovako nečim savetujem Vam da detaljno proučite svaki plan i da odaberete onaj koji Vam najviše odgovara. Ukoliko imate zaista dobre i tražene veštine, u kombinaciji sa odličnim profilom i dobrim konekcijama (koje sami pravite) sigurno ćete biti primećeni i bez plaćenog plana.

 

Uz Career plan dolazi i mogućnost online pohađanja raznih kurseva i sticanja sertifikata kao potvrde Vaših novostečenih veština. Ukoliko ste zainteresovani za tako nešto ovaj plan nudi i tu mogućnost. Međutim, ukoliko dosta vremena provodite na LinkedIn-u i volite da se umrežavate u nekom momentu možete dobiti i poziv da besplatno pohađate neke kurseve. Ovo je jedan lep gest od strane LinkedIn-u jer žele da Vam na jedan profesionalan način pokažu šta oni to nude i šta ćete dobiti ukoliko odlučite da u njih investirate novac. Ukoliko Vam se ipak ne dopadne, znanje koje ćete steći će sigurno vredeti.

 

LinkedIn je jako moćna i popularna mreža u poslovnom svetu. Ukoliko želite da napredujete u karijeri savetujem Vam da je dobro istražite i napravite profil. Pročitajte razne članke na internetu o svemu ovome i pogledajte neke besplatne kurseve na internetu. Uvek nešto novo možete naučiti, a nemate šta da izgubite. Pristup mnogim njihovim servisima je svakako besplatan tako da možete biti samo na dobitku.

 

Očekujem Vaše komentare.

 

Author: Miloš RajčićWebsite: http://goo.gl/8h5pE8Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Moje ime je Miloš. Još od osnovne škole sam počeo da se zanimam za tehniku i računare. Kada sam kupio svoj prvi računar krenuo sam da izučavam razne stvari i do danas skupio bogato iskustvo u korišćenju računara, softvera pametih uređaja. Pored ovoga krenuo sam da se usavršavam i trenutno se obučavam da postanem Web developer.