Google je sredinom 2017. najavio da će početi sa blokiranjem reklama u svom web pretraživaču, a 19. decembra je to i potvrdio. Od sada će web sajtovi koji žele da zaobiđu ovu blokadu ili morati da svoje reklame prilagode određenim standardima ili da plate određenu naknadu udruženju za oglašavanje u kome se nalaze Google, Microsoft i Facebook.

 

Počevši od 15. februara Google Chrome će ukloniti sve reklamice koje nisu u skladu sa pravilima koalicije, a što se odnosi na Koaliciju za bolje reklame (CBA). Naime, ovo se odnosi na sve one reklame koje iskaču svuda i koje nas strašno nerviraju. Ovo će početi sa Google Chrome verzijom 64 koje je planirana za 21-26. januara. Trenutna verzija je 63.

 

U svojoj desktop verziji Chrome će blokirati 4 vrste oglašavanja od 6 razmatranih, dok će u iOS i Android verziji blokirati 8 od 12. Ove kategorije je identifikovala CBA i njeni korisnici kao najmanje prihvatljive.

 

Kada govorimo o 4 desktop kategorije tu spadaju pop-upovi odnosno reklame koje iskaču same od sebe, one koje automatski puštaju video i audio, one koje se pojave prve pre učitavanja glavne strane i imaju tajmer koji mora da odbroji pre nego što možete da ih sklonite i one koje prekrivaju više od 30% ekrana i koje stoje u mestu ma koliko Vi spuštali stranicu naniže (scroll).

 

Međutim, u svemu ovome postoji jedna začkoljica. CBA je osmislila vrtu sertifikacije prema kojoj će morati da isprate određene standarde i za to naravno plate, jer će Chrome blokirati samo one sajtove i reklame na njima koji nisu sertifikovani. Naravno svi koji dobiju sertifikat od CBA će moći na svojim sajtovima da imaju ove nedozvoljene reklame, ali moraju da smanje njihov broj. U prvih dva meseca ovog projekta sertifikovani sajtovi neće smeti da imaju više od 7,5% nedozvoljenih reklamica u odnosu na broj pregleda stranica. Nakon 6 meseci ovaj procenat pada na 2,5%. Sajtovi koji nisu sertifikovani će pretrpeti blokadu svih svojih reklama koje spadaju u kategoriju nedozvoljenih.

 

Za sada je CBA samo objavila neke specifičnosti o standardima. Za sada ne postoje jasna uputstva šta tvorci reklama treba da prilože kako bi dobili sertifikat, koliko često će se proveravati da li su i dalje u skladu sa standardima, koliko dugo će trebati da se odgovori na prigovor ukoliko budu odbijeni niti koliko će to sve koštati.

 

Kao što sam već naveo da za sada nisu utvrđena sva pravila, ali se definitivno zna da će većina oglašivača morati da plati – najveći će plaćati to 5.000 dolara, dok će neki baš mali sertifikaciju dobijati besplatno. Nije precizirano da li će se ovo platiti jednokratno ili godišnje. Proces ocenjivanja i sertifikacije počinje u januaru 2018. godine.

 

Mnogi od Vas se mogu pitati zašto se pominje samo Chrome. Odgovor je jednostavan – rađena su neka istraživanja i ustanovljeno je da je Chrome najkorišćeniji web pregledač na planeti. U novembru mesecu prema jedno istraživanju Chrome koristi 61% korisnika, dok drugo istraživanje pokazuje da je taj broj oko 55%. U svakom slučaju je ovaj pregledač najzastupljeniji i ako on krene sa blokiranjem reklama oglašivači će svakako osetiti pad prihoda, a pogotovu ukoliko profitiraju samo od oglašavanja.

 

Ova priča tek počinje i ja ću svakako nastaviti da je pratim, ali još jedan bitan detalj je kako će Google ovo izvesti. Nije baš tako lako identifikovati određni tip reklame i blokirati samo njega. Na nekim forumima su čak i ljudi koji rade za Google ovo komentarisali i pomalo su zabrinuti kako će to tačno funkcionisati, jer postoji velika bojazan da sve ne ide kako treba i da Chrome blokira sve reklame nekog oglašivača, a ne samo određene.

 

Koje je Vaše mišljenje? Da li je ovo dobra ideja ili je ovo još jedan način da veliki igrači zarade dodatni novac. Očekujem Vaše komentare.

 

 

Author: Miloš RajčićWebsite: http://goo.gl/8h5pE8Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Moje ime je Miloš. Još od osnovne škole sam počeo da se zanimam za tehniku i računare. Kada sam kupio svoj prvi računar krenuo sam da izučavam razne stvari i do danas skupio bogato iskustvo u korišćenju računara, softvera pametih uređaja. Pored ovoga krenuo sam da se usavršavam i trenutno se obučavam da postanem Web developer.