Zvezdano nebo...dve siluete kraj reke...Lišće šušti . Odzvanjaju koraci u tmini noći. Ruka oko njenog struka. Šapat u noći o nekoj zvezdi vodilji, baš onoj najsjajnijoj na nebu....Spušta poljubac na njene usne... Kakva romantična noć...

 

Svi o njoj govore, svi je žele, svi bi da budu njeni akteri, a svako je doživljava na njemu svojstven način i za svakog ona ima ono posebno značenje...Čast, ljubav i nežnost...odlika romantizma a i same romantike. Sposobnost osobe da u drugom liku pronađe svoje sopstveno ja..da se predamo...Poptpuna predanost duše i tela osobi koju volimo.

 

Prve susrete sa romantikom i tim trenucima doživimo još u vrtiću...Prvi udarac dečaka, čupanje naših kikica, skidanja sa repa one plave mašnice koju je jedva majka pronašla pre polaska. Zadirkivanja......Onaj plavi i roze cvetić ubran u dvorištu vrtića i poklonjen baš nama. Stidljivo izgovorene reči ,, Ovo je za tebe.” Naš pogled ispod trepavica, a onda u vrhove novih lakovanih cipelica.

 

Romantika je i ona crvena jabuka koju nam komšija predade jednog dana kroz otvor drvene ograde. Nehotičan ili nameran dodir prstiju, crvenilo obraza i ono bežanje u kuću...I to je romantika... Ispisane cedulje krišom ubačene među stranicama knjiga koje smo pozajmili drugu iz školske klupe i ista ona slova početnih imena na klupama. Srca crtana šestarom i ona druga ispisivana drhtavom rukom. One čokoladice koje smo delili za vreme odmora ,, Volim te” i ,, Samo ti” , parče kifle podeljeno na pola.

 

Prvi ples za vreme neki svečanosti, pesma odpevana samo nama od koje i sada zatreperi srce, koja i danas probudi sećanja u meni. Uspomene na zalaske sunce, na mesečinu u noći, na ono čuveno ,, Ko je ukrao sve zvezde ovog sveta i stavio ih u tvoje oči?” I samo sećanje i ono je plod romantike..... Poljubac u smiraj večeri ispod stare lipe. Šetnja na kiši, prve pahulje u kosi, tragovi na pesku. Plima i oseka...Sve to je romantika... Vetar u kosi, prolazak ispod duge, miris mora, so na koži, palme. Vikendica u planini, bez struje, kamin, vatra koja pucketa. Nas dvoje promrzli od studi, vunene čarape koje greju pokisle noge, šolja čaja sa mirisom cimeta. Sitne nežnosti, obećanja.,, Zauvek”...senke na zidovima, fotografije koje stvori vatra pod naletima vetra kroz pukotine... Večera uz sveće, lagana muzika, stisak ruke...Pogled koji obećava, pogled koji razoružava...Reči koje daju krila, umilne, tople, mile, nežne. Reči, duge, kratke...moćne i jake...Drhtavi glas. Ruka u ruci, isprepletani prsti, linija života na dlanu... Jagode sa šlagom, poljubac sa ukusom vina...Boca šampanjca...Latice ruža na krevetu u onoj hotelskoj sobi... Romantika je i ona 101 ruža u korpi od pruća, i onaj buket belih kala koje sam dobila jedne zimske večeri na poslu. Posveta na stranicama knjige kupljenoj poslednjim novcem iz džepa tvoje košulje.

 

Pesma o ljubavi na papiru iscepanom iz sveske u kvadratićima, umrljana mastilom- romantika. One poruke ljubavi koje svakodnevno čitam na ekranu mog novog telefona. Bombonjera i onaj kiselo, gorki ukus zbog cherry bombona koje baš i nisu na spisku mojih omiljenih poslastica...Nema veze i to je romantika... Kafa u krevetu. Ratluk. Nijedan nije bio tako sladak, nijedan više nije u meni probudio te osećaje. Ono srce i volim te od kečapa na omiljenom doručku...Tost ljubavi, jedinstveni, neponovljivi.. koji ni svi kulinari ovog sveta ne bi spremili. Tvoji prsti u mojoj kosi...Romantika...I miris lavande koji se prostorijom širi dok me masiraš da otkloniš svu napetost iz ramena...Aroma kokosa iz kupatila posle tuširanja...Ma i onaj sočni ukus tvog omiljenog kolača i to je romantika i torta u obliku srca za tvoj rođendan. Da, i ona kesa prepuna mojih omiljenih grickalica koje si mi doneo jednog dana kad me je mrzelo da ustanem iz kreveta.

 

Ima nečeg veličanstvenog i u otvaranju kesice mog chipsa...Osećaj koji živi u meni. Osećaj ljubavi, pažnje, osećaj koji bi ste da zaustavite, da zamrznete, da ne izbledi, da ne ode....onaj koji ostaje u onom malenom kutku srca. Potvrda-da bitni ste. Onaj nosić, lešnik, vitaminče, švrća...sve to je romantika...Trenutak u kome se topi srce kao kockice leda u onoj Fanti kupljenoj samo za mene.....Sreća što volite i nesebično dajete sebe...Tren u kome znate da vredi, da su sitnice te koje čine život, da nije potreban novac, ne brdo para...Bitno je samo da ste tu...posvećeni, predani...Prisutni... Ima nešto romantično u toj prisutnosti. U tome kad shvatite da ste neka Julija, da postoji neki Romeo.

 

Ima nešto u toj romantici kad znate da vas neće ostaviti zato što ste zaboravili da kupite cvet, i otići nekom drugom ko to nije zaboravio.

 

Author: Tatjana StanišićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Uglavnom čitam knjige popularne psihologije. Vodjena principima poznatih autora, krećem na put samospoznaje i trudim se da ovo postane što bolje mesto za život.