Možete da verujete u Deda Mraza, Božić Batu, uskršnjeg zeku, a da li verujete i slavite Dan zaljubljenih? Verujete li u ljubav? Slavite Sv. Valetntina ili  Sv. Trifuna, ili se pravdate izjavama: ,, Ja to ne slavim, sve je to marketinški trik, ljubav se slavi svaki dan“. Ne zavaravajmo se, svi volimo kada smo zaljubljeni.

  

Ljubav je osećanje neraskidivo povezano sa nama, rađa se , raste i razvija. Sve oko nas je ljubav, od nje smo satkani. Ona niče iz nas, izvor je u nama, klija iz semena dobrote, posvećenosti, poštovanja. Što je više darujemo, više ćemo je i imati. Nisu ljubav materijalne stvari, skupi pokloni. Darovi jesu dragi, ali onaj osećaj koji nosimo je mnogo više. Zato darujmo ljubav, lepu reč, zagrljaje, iz srca srca i uvek u formi srca.


Prodaja bombonjera, čokolada, ruža se ovih dana drastično povećava, iz svih izloga prosto ljubi romantika. Februar je mesec ljubavi. Jedino što je sigurno je da na ovaj praznik niko nije imun. Pokrene se rasprava oko toga, otvore se one usnule boli, pitanja-živimo li mi tu ljubav ili ne? Hoćemo li ispuniti očekivanja partnera? Da li su najveći protivnici ovog praznika upravo oni koji ne žive ljubav, cinici kojima uvek nedostaje zrnce ljubavi?


Iskreno mali broj partnera zaista bude srećan tog dana. Većina tada i shvati da je u toj vezi zarad nekih drugih ciljeva, iz navike, zbog dece. Probudi ovaj dan sva nezadovoljstva, isplivaju sve naše tuge. Izrone neispunjenje nade, zaboravljena obećanja. Boli kad nas se ne sete, a na ranu još sipaju so, poput nekih jeftinih izgovora.


Krijemo se iza izjave da ljubav slavimo svaki dan, a u dubini srca shvatamo da je nismo odavno osetili. Nema te iskre otvaranja, dopuštanja, prepuštanja. Ničeg novog. Poletnog, da raspali vatru, rasprši maštu. Ljubav je mnogo više od poklona. Ako je slavimo svaki dan, zašto i sada ne bismo bili zahvalni univerzumu što nam je pružio priliku da uživamo u sitnim nežnostima, zagrljajima,da osvežimo svoju ljubav. Zašto ne bismo zahvalili partnerima, darovali ih ljubavlju, rekli im zbog čega ih volimo? Zagrlili ih malo jače, napisali običnu čestitku. Nacrtali srce. Pokažimo ljubav.

 

Nije dan ljubavi milka čokolada, skupa večera, putovanje, nego mogućnost da oslušnemo i zavirimo u svoje srce, čujemo njegove poruke. Ovo je prilika čak i ako smo usamljeni da zavolimo sebe, da se prepustimo sitnim uživanjima, da ugodimo sebi, da se doteramo. Slavimo ljubav, onu koja živi u nama. Najveće bogatstvo i sreća jeste upravo i ta sposobnost da volimo. Ljubav uvek živi, bitno je da postoji, nekad će se neko na tim našim vatrama ljubavi ogrejati, ne dozvolimo ih da se gase.
 

Otvorimo bocu vina i nazdravimo za Sv. Trifuna ili Valentina, vino i ljubav su oduvek bili neraskidivo povezani što potvrđuju i ova dva praznika koja se slave isti dan.

 

Author: Tatjana StanišićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Uglavnom čitam knjige popularne psihologije. Vodjena principima poznatih autora, krećem na put samospoznaje i trudim se da ovo postane što bolje mesto za život.